Taxateur & AankoopmakelaarDe huizenmarkt is erg groot. Als particulier is het logisch dat je hier niet veel vanaf weet. Gelukkig zijn er mensen met een gespecialiseerde rol die je kunnen helpen. In dit artikel komen de functies taxateur en aankoopmakelaar aan bod en wat zij voor jou kunnen betekenen.

Een taxateur

Om te beginnen wat is een taxateur? Het is een persoon die onafhankelijk te werk gaat. Deze persoon heeft de benodigde diploma’s behaald om de waarde van voornamelijk woningen te kunnen schatten en deze te noteren in een taxatierapport. Daarmee wordt de vraag wat hij of zij doet ook al gedeeltelijk beantwoord. Het werk van een taxateur is de waarde schatten van een object. Deze geschatte waarde moet dan genoteerd worden in een taxatierapport, wat gebruikt kan worden bij het maken van aankoop of verkoopbeslissingen. In de meeste gevallen taxeert een taxateur de waarde van woningen. Deze waarde kan en mag afwijken van de vraagprijs uiteraard.

De kosten van een taxatie(rapport)

Zoals eerder gezegd laat een taxatierapport zien wat de huidige waarde is van je woning. Voor de taxateur betaal je meestal een vast bedrag. Voor een taxatierapport betaal je gemiddeld genomen tussen 450 en 500 euro.

Een aankoopmakelaar

Als je een nieuwe woning wilt kopen kan je hiervoor een aankoopmakelaar inhuren. Hij of zij zal dan voor jou op zoek gaan naar koopwoningen die aan jouw eisen en wensen voldoen. Zodra er een selectie gemaakt is ga je de woningen samen met je makelaar bekijken. De makelaar weet waar naar gekeken moet worden bij een bezichtiging van een huis. De conditie waarin de woning zich bevindt zal meegenomen worden in de schatting die de makelaar maakt over de waarde van de woning. Als de aankoopmakelaar de waarde lager schat dan de vraagprijs, valt hierover te onderhandelen. Hij of zij kan bellen met de verkopende partij en een bod doen. Zodra beide partijen tevreden zijn met hetzelfde bedrag kan de deal gemaakt worden.

Wat zijn de kosten van zo’n makelaar?

De kosten van zo’n aankoopmakelaar zijn verschillend. Normaal gesproken betaal je tussen de 1 a 2 procent van het aankoopbedrag van de woning. Hierover gaat nog wel btw. In sommige gevallen is het mogelijk om een overeenkomst te maken voor een vast bedrag. In dit geval weet je exact waar je aan toe bent. Werkt hij of zij wel met percentages dan kan het bedrag vrij snel en eenvoudig berekend worden.

Meer over taxateurs en aankoopmakelaar vind je door hier te klikken.

De rol van een taxateur en aankoopmakelaar in de huizenmarkt

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *