Houtrotherstel

Heb jij last van houtrot? Of weet je het niet zeker? Houtrot kan je herkennen op verschillende manieren. Houtrot tref je het liefst niet aan op het hout van jouw woning. Je kan het herkennen aan een bruine of zwarte kleur op meestal ongeverfd hout. De structuur is wat zachter en het hout is makkelijk te breken. Dat is natuurlijk niet goed voor jouw woning. Als je houtrot herkend hebt is het belangrijk om zo snel mogelijk een expert in te schakelen. Maar het kan ook zelf. Ook op geverfd hout kan houtrot aanslaan. De verf gaat dan barsten of los laten. Houtrotherstel is belangrijk. Door het hout te herstellen kan het niet overslaan op andere houtstukken. Ook is het natuurlijk geen mooi aanzicht. Houtrotherstel lukt niet wanneer houtrot te ver is verspreid. Dan moeten houtstukken vervangen worden. Het is dus belangrijk op tijd aan de bel te trekken.

Houtrotherstel, hoe gaat dat?

Voor houtrotherstel wordt gewerkt met de houtrotherstel systemen van Repair Care. Met epoxy plamuren kunnen de zwakke plekken in het hout duurzaam worden hersteld. Met speciale machines wordt het houtrot tot aan het gezonde stuk hout verwijderd. Dan wordt het hout opgevuld met epoxy plamuur. Door te werken met epoxyplamuur wordt houtrot voorkomen. Epoxy neemt geen vocht op in tegenstelling tot andere producten. Je wilt natuurlijk niet dat het vaker gebeurt. Ook is het belangrijk dat het met speciale machines gedaan wordt. Als je het hout aanpakt met een beitel kan de structuur van het hout ernstig aangetast worden en zou het vervangen moeten worden. Veel meer werk en een stuk duurder.

Houtrot zelfstandig aanpakken.

Als je een expert te duur vindt, kan je het natuurlijk ook zelf proberen. Dat gaat volgens een stappenplan. Met de volgende drie stappen pak jij het houtrot zelf aan.

Stap 1: De houtrotschade inspecteren. Eerst moet je weten waar al het houtrot plaatsvindt. Houtrot komt het meest voor tussen de ramen en kozijnen. Kijk goed op vochtige plekjes, want houtrot ontstaat bijna altijd door vocht. Als het hout bruin of zwart is, dan is er zeker houtrot aanwezig. Twijfel je? Prik met het puntje van een mes in het hout. De kleur komt dan naar boven.

Stap 2: Oorzaken en herstellen. Het rot komt meestal voor in het hout aan e buitenkant van het huis. De oorzaak ligt aan de hoeveelheid vocht in het hout. Wanneer het warm en vochtig is buiten, is de kans tot rot erg groot. Het ontstaat vaak van binnenuit. Om het houtrot te herstellen is het belangrijk te werken met een goede kitafwerking. Maak alles zorgvuldig schoon.

Stap 3: Het repareren van houtrot. Verwijder al het houtrot. Het beste resultaat bereik je als je het gezonde stuk hout bereikt hebt. Gebruik een scherpe beitel. Maar doe het voorzichtig. Droog het hout. Het moet niet nog eens gebeuren.

Als je toch twijfelt kan je altijd nog een expert inhuren.

Houtrotherstel voor weer een mooie uitstraling

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *